eco-mover.nl

Mijn zakelijk blog

Wat zijn de voordelen van zelfroosteren?

workforce-management-inzetten

Het ontstaan van zelfroosteren heeft veel verschillende voordelen met zich meegebracht. De voordelen gelden zowel voor de werknemers als voor de organisatie zelf. Het voordeel wat het meest wordt genoemd is de verschuiving van verantwoordelijkheid. Bij zelfroosteren ligt de verantwoordelijkheid namelijk meer bij het personeel. Door hun eigen zeggenschap neemt de betrokkenheid toe en worden ze gestimuleerd. Hierdoor ervaren de werknemers meer autoriteit en vergroot de band met de organisatie. Het verantwoordelijke team kent zijn eigen verantwoordelijkheden en moet hier aan voldoen. Hierdoor neemt de collegialiteit ook toe. Maar er zijn nog meer voordelen die nu besproken zullen worden.

Voordelen voor de individuele werknemer

Bij het gebruik van zelfroosteren neemt de flexibiliteit van de werknemer toe. Doordat elke werknemer zijn eigen ritme heeft, heeft iedereen een andere voorkeur qua werktijden. Om het gehele rooster te vullen is flexibiliteit nodig. Doordat de werknemers zelf hun rooster inplannen ontstaat een harmonieuze manier van samenwerken. Ten tweede verhoogt de kwaliteit van het werk. Doordat iedereen tevreden is over het rooster zitten de medewerkers beter in hun vel. Ook hangt er een betere werksfeer en hierdoor kan het personeel productiever werken. Er is ook minder sprake van ziekteverzuim. Het personeel is over het algeheel meer gemotiveerd en hierdoor kan de werknemer groeien.

Voordelen voor de gehele organisatie

Een organisatie ondervindt ook veel voordelen van zelfroosteren. Ten eerste is het tijdbesparend. Door de werknemers zelf hun beschikbaarheid invullen hoeft de roostermaker alleen nog het uiteindelijke rooster te maken. Hierdoor heeft een organisatie ook minder last van persoonlijke omstandigheden die het werk kunnen belemmeren. Als iemand ziek is kan dit ook flexibeler worden opgelost. Alle werknemers sluiten op deze manier beter op elkaar aan en er is minder sprake van overbezetting etcetera. Ten tweede is deze manier een goede techniek om werknemers aan je organisatie te koppelen. Zelfroosteren is namelijk voor veel mensen erg aantrekkelijk. Zo onderscheid een organisatie zich van de rest.

Wil je meer weten over workforce management? Neem dan vrijblijvend contact op!