eco-mover.nl

Mijn zakelijk blog

HDMI kabels

ru-connected-logo

Types HDMI kabels
Er bestaan vijf types HDMI kabels. Dit zijn de volgende:

  • HDMI type A: deze kabels zijn 19-aderig en bedoeld voor thuisgebruik. Dit is het meest voorkomende type.
  • HDMI type B: deze kabels zijn 29-aderig en worden in de filmindustrie of voor andere professionele doeleinden gebruikt.
  • HDMI type C: dit is een 19-aderige mini HDMI kabel.
  • HDMI type D: dit is een 19-aderige micro HDMI kabel. Zowel type C als D worden gebruikt voor draagbare multimedia.
  • HDMI type E: deze versie is wederom 19-aderig en wordt toegepast in auto’s.

Verschillende lengtes
Als je een HDMI kabel wilt gaan aanschaffen, doe je er verstandig aan eerst te meten hoe lang deze dient te zijn. Er zijn namelijk veel verschillende lengtes verkrijgbaar en je hoeft niet meteen de allerlangste aan te schaffen, maar wanneer deze net te kort is, wordt het wel erg vervelend. Dan wordt het vaak een kwestie van de kabel in -letterlijk- allerlei bochten wringen om deze aan te kunnen sluiten. Overbodig om te zeggen dat dit de kabel en de kwaliteit van de beeld- en geluidoverbrenging niet ten goede komt. HDMI kabels kun je standaard in de volgende lengtes kopen, zoals bijvoorbeeld bij RU connected: 0,5 meter, 1 meter, 2 meter, 3 meter, 5 meter en 10 meter. Hou er wel rekening mee dat de kabels, naarmate ze langer worden, kwaliteitsverlies zouden kunnen geven. Dit is echter vooral het geval wanneer de kabel langer is dan 5 meter, tot aan die lengte wordt de kwaliteit gewaarborgd. Wanneer je een kwalitatief goede HDMI kabel hebt, dan kun je hiermee wel 15 meter ver komen zonder dat het signaal versterkt hoeft te worden.

Keuze van de juiste kabel
Het is niet altijd nodig om nieuwe HDMI kabels aan te schaffen als je de beschikking wilt hebben over een nieuwe functie. Als je een home cinema set hebt met internetverbinding, dien je wel een HDMI kabel te hebben met ethernet. Het kan zijn dat je wanneer je in 3D wilt kijken, daar niet eens een nieuwe HDMI kabel voor hoeft aan te schaffen, maar wanneer je dat in Full HD wilt doen, heb je wel een versie nodig van een HDMI kabel vanaf 1.4 of hoger.

Draadloos
Bij de ontwikkeling van HDMI kabels is ook gekeken naar een draadloze variant, zodat je helemaal geen kabels meer nodig hebt. In het geval van draadloze HDMI wordt gebruik gemaakt van ultra-widebandtechnologie. De eerste producten voor een draadloze overbrenging van signalen zagen in 2006 het levenslicht en sindsdien wordt er nog volop doorontwikkeld. Geen kabels heeft zo zijn voordelen: je hoeft niet meer tegen een verzameling van lelijke kabels in je kamer aan te kijken of ze weg te werken en je kunt er ook niet meer over vallen. Als je geen kabels meer nodig hebt, hoef je ook geen nieuwe aan te schaffen mocht er iets niet meer voldoende functioneel voor je zijn. Nadeel van draadloos is dat het nog wel eens ten koste kan gaan van de kwaliteit, maar ook daarvoor worden oplossingen bedacht.