eco-mover.nl

Mijn zakelijk blog

Als IT programmeur zelfstandig werken

Hoe zeker ben jij van inkomsten
Als IT programmeur heb je een beroep waarin je vrijwel altijd verzekerd bent van werk. Wanneer jij houdt van het maken van vrije keuzes voor klussen is het een idee om als ZZP programmeur aan het werk te gaan. Als ZZP werk je voor verschillende opdrachtgevers aan verschillende klussen. Veel mensen die als ZZP aan het werk willen gaan zullen zich specialiseren in een richting waar veel vraag naar is. Wanneer jij als programmeur zeker wil zijn van werk is het goed om je te oriënteren in deze richting. Zekerheid van inkomsten is immers heel belangrijk voor een ZZP.

Werken met WordPress
WordPress is een platform wat ooit ontstond onder bloggers. Men had er een eigen stukje ruimte op het internet en daar werden blogs op geplaatst. WordPress is nooit helemaal van dit imago af gekomen, hoe hard men het ook probeert. Daar staat tegenover dat WordPress wel met behoorlijk wat mogelijkheden komt om ook een ander doel te geven aan een dergelijke ruimte op het web. De webwinkel of de presentatieplek van een bedrijf is een functie die nauwelijks bekendheid heeft. Doordat er met bepaalde templates moet worden gewerkt is het bovendien uiterst onaantrekkelijk voor particulieren om hiermee aan de slag te gaan. Hier ligt een mooie gelegenheid voor programmeurs. WordPress is namelijk een platform waar eenvoudig een mooie website mee valt te maken, als je de werking van het programma maar weet. Veel ZZP’ers maken websites in opdracht van particulieren met dit programma. Er valt genoeg werk in te vinden, en de inkomsten zullen gelijkmatig zijn.
Een PHP webshop maken
Een andere richting die heel populair is, is de PHP webshop. Dit is een webshop die met een programma zoals Magento in elkaar wordt gezet. Deze richting speelt vooral in op de behoefte die er bestaat onder particulieren om een webshop op te zetten om een eigen bedrijf te beginnen. Het programma is voor programmeurs eenvoudig te bedienen. Daarnaast is het een interessante klus om voor iedere gebruiker, met zo zijn eigen wensen en eisen aan een webshop, een goed bruikbaar geheel te maken. Wie in deze branche werkt kan als ZZP genoeg klanten krijgen, maar je kan je ook aansluiten bij een collectief wat de opdrachten binnen krijgt en deze vervolgens uitzet onder de programmeurs.

Laat je detacheren
Wanneer jij als zelfstandig programmeur aan het werk wil, maar niet op eigen initiatief opdrachten wil binnen hoeven te halen is detacheren een verstandig idee. Je werkt voor een soort overkoepelend uitzendbureau wat jou op klussen zet wanneer je oude werk klaar is. Op die manier kan je op jouw eigen specialisme werken en je werkervaring steeds verder uitbreiden. Deze tussenvorm van zelfstandig werken wint de laatste jaren steeds verder aan populariteit. Programmeurs die zich laten detacheren zullen vrijwel nooit om werk verlegen zitten; zeker niet wanneer daar vaste afspraken over zijn gemaakt met detacheringsbureaus. Veel bureaus bieden de programmeurs een vast contract.